Særudstilling

SÆRUDSTILLINGER 2017:

”HVEM HAR BUKSERNE PÅ? Når mænd spiller kvinder og kvinder spiller mænd”.

Det vækker stadig jubel blandt publikum, når mænd tager kjole og paryk på eller kvinderne griber hårdt om en ølflaske, drikker ud og bøvser machohøjt. Men hvorfor synes publikum stadig, det er sjovt, når der byttes om på kønnene i den populære scenekunst?
Det ser Revymuseet på i udstillingen ”Hvem har bukserne på?”, der åbner den 10. februar 2017.
Særudstillingen er bygget op om især fem berømte karakterer, som man stadig kan møde live rundt om på scener, i tv og radio.
Det er Rytteriets Else, spillet af Rasmus Botoft, Den Korte Radioavis’ Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, spillet af Frederik Cilius Jørgensen, den fortabte akademiker Prepen, som Mette A. Horn har skabt og vennerne Carsten og Helge, som Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt står bag.
De er alle karakterer, som skuespillerne bag har arbejdet med i mange år, har udviklet og som de kender ud og ind. Måske netop derfor fremstår de som virkelige personer for os og bliver ikoniske. Som da Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm blev så stærk en stemme i debatten om afskaffelsen af retsforbeholdet ved EU-afstemningen i 2015, at EU-parlamentariker Margrethe Auken ligefrem så sig nødsaget til at lave en kampagne der gik imod Kirsten Birgits utilslørede agitation for et JA.
Udstillingen får også et royalt islæt gennem de mange mandlige skuespillere, der i årtiernes løb har lagt krop til majestætens bevægelse fra usikker kronprinsesse over rollen som landets overhoved til nutidens modne kvinde og midtpunkt i en småkaotisk familie.
Der er en lang tradition for crossdressing, som begrebet helt præcist hedder, i teatret. Ikke mindst i den populære scenekunst. Med udstillingen ”Hvem har bukserne på?” søger Revymuseet ind bag den første, umiddelbare latter over at se en mand i kjole og paryk, for at komme tættere på de mekanismer, der udløser latteren. Men især for at se nærmere på det arbejde og den kunstneriske proces, der ligger hos de mænd og kvinder, der vælger at skabe og arbejde så intenst med netop en karakter af det modsatte køn.

Udstillingen er støttet af Frederiksberg Fonden, og kurateret af skuespiller og formand for Dansk Skuespillerforbund Katja Holm og museumsinspektør Rikke Rottensten.

Miniudstilling 30. august – 22. december:

‘DIVA LIVA – EN UDSTILLING OM LIVA WEEL’ 

Liva Weel er 65 år efter sin død stadig en stjerne i den danske teater- og revyhistorie. En menneskelig klassiker, hvis sange vi stadig nynner – generation efter generation.I efteråret 2017 har Folketeatret premiere på et helt nyskrevet stykke om Liva Weel, “Liva – en kabaret og frihed”, ligesom hun er en af de ti særligt udvalgte københavnere på årets Golden Days Festival. Derfor har Revymuseet lavet en mini særudstilling om den store kunstnerinde og hendes tid.